La cotorra de kramer (Psittacula krameri) a les nostres ciutats

 Actualment la meitat de la població humana viu en ciutats i aquests ambients estan augmentant ràpidament. Aquest creixement contribueix al canvi dels ecosistemes naturals i agrícoles donant lloc a la pèrdua i fragmentació de l’hàbitat natural i la biodiversitat nativa canvia i disminueix. Això està portant a considerar els paisatges urbans en els treballs dels investigadors conservacionistes. La  biodiversitat d’aquests paisatges, i especialment en aus urbanes, ha demostrat que la riquesa d’espècies al llarg d’un gradient d’augment de l’urbanització tendeix a disminuir amb l’augment de l’urbanització.

No anant més lluny, si ens fixem en el nostre medi urbà, tan en parcs i jardins com  en carrers podem contemplar un cert número d’aus que conviuen amb nosaltres. Algunes d’aquestes espècies són autòctones que, han trobat un espai més avantatjós per a la seva supervivència en la ciutat (illa tèrmica, font d’aliment segura, poca presència de depredadors naturals, etc.) que en el medi natural.

Altres aus que es poden veure ocasionalment en les nostres ciutats són exemplars d’avifauna exòtica. Es tracta d’exemplars que s’escapen de gàbia o zoològics, com per exemple la cotorra de kramer (Psittacula krameri), que ha aconseguit sobreviure i reproduir-se en llibertat, apareixent així una nova espècie en el cens ornitològic.

L’extensió de les espècies exòtiques invasores es reconeguda com una de les amenaces més grans per al benestar ecològic i econòmic del planeta. Aquestes normalment tenen un efecte nociu sobre la biota nativa a través de la competència, depredació, herviboria, alteració de l’hàbitat, malalties i efectes genètics (hibridació)

 

La cotorra de collar o de Kramer és una espècie invasora present a moltes ciutats catalanes. Els individus són sedentaris, es distribueixen per agregació i concretament a Girona es poden observar principalment al centre urbà, en menor quantitat al parc de la Devesa i, només ocasionalment, a l’àrea urbana perifèrica. En les àrees on viu pot trobar una gran quantitat d’aliment, procedent de plantes exòtiques, i disposa d’un elevat nombre d’arbres per nidificar sense haver de competir amb espècies natives. Malgrat tot, la seva abundància està limitada per la disponibilitat de cavitats.

La cotorra de Kramer és un ocell que es comporta com un urban exploiter tant pel que fa a alimentació, estatus migratori, comportament social i territorialitat. Però el fet de que encara requereixi de vegetació per nidificar indica que l’espècie actua com un urban adapter.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: