L’esser viu més gran del planeta

  Al contrari del que molta gen pensa, la balena blava no és l’ésser viu més gros del planeta: actualment hi ha el fong sapròfit comestible Armillaria ostoyae (anomenat “bolet de la mel”) que viu a un parc nacional dels Estats Units i que és, l’ésser viu més gran del planeta.
Se’l coneixia des de fa algun temps, però no s’havia descobert, fins fa poc, que de lo gran i immens que era aquesta espècie de fongs, era el responsable de la mort de grans masses d’arbres perennes. Aquest fong medeix més de 5 kilòmetres de llarg i el seu pes s’estima que pot superar les 7000 tonelades.

 

En un cas, quan els silvicultors van tallar un arbre infectat, van descobrir en el seu interior filaments extensibles de color blanc, anomenats micelis, que extreien aigua i carbohidrats de l’arbre per a alimentar el fong.
Els investigadors, recollien mostres del fong en múltiples punts en una àrea molt àmplia, i n’analitzaren els ADN; descobrint que totes pertanyien al mateix organisme.

Fins a l’agost del 2000, es pensava que l’organisme viu més gros del planeta era un fong de la mateixa espècie (Armillaria ostoyae) que cobria una àrea de 1.500 acres (600 hectàrees) descobert a l’estat de Washington. Però aleshores, experts micòlegs van suposar que si un Armillaria tan gran vivia a Washington, n’hi podrien haver més.
I efectivament, acabant amb el Bosc Nacional de Malheur a les Blue Mountains de l’est d’Oregó n’hi havia un. Els investigadors es quedaren meravellats davant la gegantesca magnitud del descobriment: és creu que aquest fong cobreix una superfície total de més de 2.200 acres (890 hectàrees) i podria tenir una edat de 2.400 anys. Els científics, però, encara no han començat a estimar-ne el pes.
L’Armillaria creix i s’estén, principalment, de forma subterrània. Per tant, la major part de l’organisme està sota terra i fora de vista.
Ocasionalment, durant la tardor, aquest espècimen envia alguns bolets de color daurat (d’aquí el nom de “bolets de mel”) a la superfície. Aquests bolets són comestibles però, aparentment, no gaire saborosos.
A causa del clima, el espores tenen dificultat per establir nous organismes, fet que ha deixat via lliure als
arbres que ja existien abans.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: